Google obilježio 120 godina rođenja Ive Andrića

Povodom 120 godina od rođenja bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića vodeći svjetski pretraživač Google danas je u znaku tog uglednog književnika. Tako na web-stranici Googlea danas dominira most Mehmed-paše Sokolovića, koji simbolizira i Andrićevo najznačajnije djelo Na Drini ćuprija.

Google redovno podsjeća na važne historijske datume, poput rođenja slavnih i historijskih ličnosti, godišnjica važnih otkrića, i drugih važnih događaja.

Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1892. godine, u Docu na Lašvi kod Travnika. Andrićevi roditelji Antun i Katarina (rođ. Pejić) živjeli su u Sarajevu.Nakon smrti njegovog oca majka ga seli kod tetke Ane i njenog muža Ivana Matkovščika u Višegrad. U Višegradu završava osnovnu školu, a potom se vraća majci u Sarajevo, gdje 1903. godine upisuje Veliku gimnaziju u Sarajevu.

U oktobru 1912. godine upisuje studij u Zagrebu na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta. Sljedeće godine prelazi u Beč, gdje posjećuje predavanja iz historije, filozofije i književnosti.

Na Filozofskom fakultetu u Grazu 1924. godine brani doktorsku disertaciju pod nazivom Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine (Die Entwicklung des geistigen Lebens in Bosnien unter der Einwirkung der türkischen Herrschaft), koju su vodeći bošnjački intelektualci osporavali zbog ocjena da se “u Bosni za vrijeme Osmanlija nije ništa kulturno i duhovno bitno dogodilo”.

Nakon Prvog svjetskog rata se bavio i diplomatijom, obavljao je poslove pomoćnika ministra vanjskih poslova i vanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu. Radio je u konzulatima u Marseilleu, Madridu, Parizu.

Andrić je nakon 1945. godine postao prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije.

Nakon što je dobio Nobelovu nagradu, u pismu koje je 17. maja 1962. godine uputio Savjetu za kulturu Bosne i Hercegovine on je napisao:

“Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unaprjeđenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine”.

Nekoliko godina kasnije Andrić je poklonio i ostatak novca za unaprijeđenje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Umro je u Beogradu 13. marta 1975. godine.

Neka od najvećih Andrićevih književnih djela su: “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas”, “Ex ponto”, “Put Alije Đerzeleza”, “Gospođica”, “Znakovi pored puta”, te mnoga druga.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar