Gorivo poskupljuje za tri do pet feninga

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjeće ove sedmice od tri do pet feninga po litru, rekao je predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Ljubo Stević.

On je istakao da su benzini u nabavci već poskupjeli za šest feninga, dok su cijene dizela povećane za dva feninga.

“Danas očekujemo izvještaj iz rafinerija i zvanično nove cjenovnike. Ono što već sada možemo reći je da cijene sigurno idu gore, a za koliko će to biti, vidjećemo. Prema sadašnjem stanju, benzini bi trebalo da poskupe oko pet feninga, a dizel tri feninga” kazao je Stević, piše Glas Srpske.

U banjalučkom “Krajina petrolu” istakli su da danas neće mijenjati cijene, te da će, ukoliko bude poskupljenja, ono ići krajem sedmice.

Ni na ostalim pumpama nisu mogli da potvrde hoće li već danas doći do novog poskupljenja jer, kako kažu, očekuju nove cjenovnike.

Posljednje poskupljenje na benzinskim pumpama u Srpskoj bilo je prije petnaestak dana kada je dizel poskupio za šest, a benzin za tri feninga po litru.

Trenutne cijene goriva na pumpama u RS kreću se od 2,32 do 2,46 maraka po litru.

Cijene sirove nafte na azijskom tržištu porasle su iznad 91 dolara za barel, poslije američkog izvještaja o boljem zapošljavanju od očekivanog. Američka “laka” nafta za orijentacionu isporuku u septembru je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi ugovarana po 91,31 dolar za barel.

Marka “brent” iz Sjevernog mora je na berzi ICE u Londonu ugovarana po 108,58 dolara za barel.

Inače, novo poskupljenje goriva od danas je najavljeno i u Hrvatskoj, gdje se očekuje povećanje cijena u prosjeku za 30 lipa.

Kako prenose hrvatski mediji, eurosuper 95 umjesto 10,38 kuna koštaće 10,69 kuna, dok će eurosuper 98 sa 10,70 kuna poskupjeti na 11,02 kuna. Za litar eurodizela umjesto 9,67 kuna vozači će morati izdvojiti 9,96 kuna.

(VisokoIN)