da block

Gorivo skuplje za pet do deset feninga po litru

da block

Kako smo uspjeli saznati, dva su glavna uzroka za novo povećanje cijena goriva. Prvi je nagli skok cijena nafte na svjetskom tržištu. Od početka maja do danas cijena nafte je skočila sa 71 na više od 77 dolara po barelu.

Drugi razlog je rast kursa dolara u odnosu na euro, odnosno na konvertibilnu marku. Početkom godine jedan dolar je koštao 1,58 KM, a danas njegova cijena iznosi 1,64 KM.

– Domaći distributeri promptno reaguju na svako povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i na rast kursa dolara. Međutim, kada te cijene padaju, oni sporije obaraju svoje cijene, pravdajući se da još imaju zalihe kupljene po višim cijenama. Zbog toga, vjerovatno i u sadašnjim cijenama imaju rezerve da ne moraju odmah reagovati na povećanje cijena na svjetskom tržištu. Uostalom, ovo je već četvrto povećanje cijena goriva u FBiH od početka ove godine – saznali smo od naših izvora bliskih Vladi FBiH.

Osim toga, pred početak svakog ljeta na globalnom nivou se dešava pojava da proizvođači i distributeri smanjuju zalihe i vještački povećavaju cijene goriva u periodu pred početak turističke, ali i građevinske sezone, kada se enormno povećava potražnja za gorivom. Za očekivati je da i domaći distributeri slijede ovu globalnu praksu.