Gotovo 60.000 djece u svijetu umre od posljedica pasivnog pušenja

Od posljedica infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih pasivnim pušenjem u svijetu umire oko 60.000 djece prije nego što napune petu godinu života, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je pušenje duhana glavni uzročnik karcinoma pluća koji je odgovoran za više od dvije trećine smrtnih na globalnom nivou, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Povodom obilježavanja 31. maja – Svjetskog dana bez duhanskog dima – iz Svjetske zdravstvene organizacije naveli su da je pušenje duhana vodeći uzrok i hronične opstruktivne bolesti pluća, a rizik od razvoja ove bolesti posebno je visok kod pojedinaca koji počnu pušiti u ranoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno upozorava da djeca izložena toksinima duhanskog dima u majčinoj utrobi često imaju smanjen rast i oslabljenu funkciju pluća.

– Mala djeca izložena pasivnom pušenju u opasnosti su od nastanka i pogoršanja astme, upale pluća i bronhitisa i često su podložna infekcijama donjih respiratornih puteva – navodi se u saopćenju.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da duhanski dim zagađuje zrak sa više od 7.000 hemikalija, od kojih je za 69 poznato da uzrokuju rak, te navode da je najefektivnija mjera za poboljšanje zdravlja pluća smanjenje upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju.