da block

Govor mržnje: Hrvatski novinar Predrag Lučić ismijavao žrtve u Ahmićima

da block

Prošlog mjeseca na YouTubeu je objavljen video snimak pjesme o Ahmićima hrvatskog novinara i književnika Predraga Lucića.

Lucić je tokom promocije svoje nove poetske zbirke pod nazivom ‘Mjesec iznad Splita’, u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, na satiričan način ismijavao zločine u Ahmićima koji su se desili tokom agresije na BiH, dok su se prisutni smijali.

Zbog Lucićeve nimalo ukusne satire, Udruženje građana žrtava rata 92-95 ‘16. april’, iz Ahmića, izdalo je saopćenje za javnost u kojem stoji:

‘Preživjeli i porodice žrtava jednog od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ne prihvataju ovakav način satiričnog ismijavanja zločinaca iz vlastitih redova naroda kojem pripada Lucić, pri tome se ne obazirući na senzibilitete preživjelih žrtava i porodica nevino stradalih.

Bez obzira na kredibilitet Lucića i njemu sličnih glasnih kritičara tadašnjeg hrvatskog režima, zločin ne može biti predmet satire posebice u okolnostima dominantnog odbijanja suočavanja većine sa zločinima iz prošlosti i odbijanja odgovornosti za zločine koji su počinjeni u ime te većine.

Smatramo da niko nema pravo poigravati se sa osjećajima žrtava i preživjelih posebice u apsurdnim okolnostima Balkana gdje takve ideje, zbog izostanka zdravih procesa suočavanja s prošlošću, po pravilu završe kao uvredljivi navijački slogani i parole huligana i fašista’.

(VisokoIN)