Građani BiH na duhan troše 12 mil. KM godišnje

Washington Post napravio je “pušačku kartu” 71 zemlje svijeta u kojoj je detaljno prikazano u kojoj mjeri stavnovnici svjetskih država uživaju u nikotinu. Nigdje se ne voli zapaliti kao u istočnoj Evropi, tvrde iz Washington Posta, a stanovnici Srbije apsolutni su favoriti u konzumiranju duhana.

Prema podacima Svjetske plućne fondacije i Američkog društva za karcinom, po glavi stanovnika na godišnjem nivou u Srbiji se čak ispuši 2.861 cigareta. Ni naši građani ne zaostaju mnogo prema statistikama. BiH je na visokom šestom mjestu po uživanju nikotina, sa 2.278 cigareta godišnje po stanovniku.

To znači da u prosjeku svaki građanin BiH ispuši 113 kutija cigareta za jednu godinu. Ako se uzme pretpostavka da je prosječna cijena jednog pakovanja cigareta tri marke u BiH, za godinu svako do nas potroši 342 KM, odnosno svi stanovnici zajedno oko 12 miliona KM godišnje.

Odmah nakon Srbije po broju konzumiranih cigareta na svijetu je Bugarska sa 2.822, zatim Grčka sa 2.795, Rusija sa 2.786, Ukrajina sa 2.401 te BiH. Nakon istočne Evrope najviše se puši u Kazahstanu, Južnoj Koreji i Japanu, dok najmanje puše stanovnici siromašnih zemalja Azije i Afrike.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar