Građani najviše prijavljivali neovlašteni promet opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu su registrirali 385 poziva i poruka na telefonskoj liniji i internetskoj stranici “Krimolovci”, od kojih je 148 ocijenjeno neozbiljnim, saopćila je SIPA.

U navedenom periodu od građana su, kaže, zaprimljene 103 korisne informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Od ukupnog broja informacija, 15 posto se odnosilo na neovlašteni promet opojnim drogama, 11 posto na krivična djela u vezi sa sječom šume, 10 posto na zloupotrebu službenog položaja i koruptivna krivična djela, 8 posto na krivična djela u vezi sa krađom itd.

Ukupno su 94 infomacije zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH.

U izvještajnom periodu, navodi da su pristigle 54 povratne informacije od nadležnih policijskih organa, na osnovu kojih je utvrđeno da je nadležnim tužilaštvima dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, podnesena je jedna prekršajna prijava, dok su četiri izvještaja dostavljena tužlaštvu na ocjenu.

“Policijski službenici SIPA-e dali su 134 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba”, navedeno je u saopćenju.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar