da block

Građani tuguju za predsjednikom Chavezom, sahrana u Caracasu

da block

Širom Venecuele građani tuguju za predsjednikom hugo Chavezom, koji je u utorak preminuo u vojnoj bolnici u Caracasu poslije skoro dvogodišnje bitke s kancerom.

Kako je objavio Guardian, Hugo Chavez će biti sahranjen u Caracasu i očekuje se prisustvo više miliona njegovih pristalica i ljevičarskih lidera širom svijeta.

U Venecueli će, zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika Chaveza, morati da budu održani i predsjednički izbori i to u roku od 30 dana.

Chavez je smatrao da bi sadašnji potpredszednik Nicolas Maduro bio dobar njegov nasljednik. Maduro će se na izborima najvjerovatnije suočiti s Enricom Caprilesom, kandidatom opozicije koji je izgubio na predhodnim predsjedničkim izborima.

Do izbora, prema Ustavu Venecuele, funkciju predsjednika obavlja predsjednik Skupštine Diosdado Cabello.

Chavez (58), koji je bio 14 godina na čelu Venecuele i simbol socijalizma u Latinskoj Americi, preminuo je od posljedica teške respiratorne infekcije u utorak navečer, 21 mjesec nakon što je utvrđeno da ima rak. U javnosti nije viđen tri mjeseca, kada je bio podvrgnut hitnoj operaciji na Kubi, 11. decembra prošle godine.

Chavez će ostati upamćen kao čovjek koji je oštro, često na satiričan i pun humora način, kritikovao SAD i rat u Iraku. Nije krio nesimpatije ni prema bivšem američkom predsjedniku Georgu Bushu, kojeg je u govorima nazivao i “mazgom” i “đavolom”.

Ostaće upamćen i kao jedan od najdinamičnijih svjetskih lidera, s dosta opterećenim rasporedom obaveza.

(VisokoIN/Fena)