Građani u ZDK sve češće prijavljuju korupciju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prostorijama TC “Džananović” u Zenici danas se održava zajednička kampanja koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa ICITAP-om (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država), te INL-om (Kancelarijom/Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država), pod nazivom “Borba protiv korupcije”.

“Osnovni cilj današnjih aktivnosti jeste da se javnost podstakne da blagovremeno prijavljuje policiji slučajeve korupcije. Građani treba da se upoznaju ustvari sa tim koje sve radnje predstavljaju koruptivno djelovanje i naravno kako to mogu prijaviti, te koje su nadležnosti policije na dokumentovanju prijavljenih slučajeva korupcije”, kazala je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Kako je rekao Semir Šut, policijski komesar Uprave policije MUP ZDK-a, u proteklom periodu evidentiran je veći broj prijava građana na korupciju.

“Problem jeste da građani malo znaju o načinima prijavljivanja korupcije. Današnjim neposrednim kontaktom želimo da olakšamo komunikaciju između građana i policije, te Tužilaštvom ZDK-a. Prema podacima s kojima raspolažemo imamo porast prijava korupcije”, istakao je Šut.

Naila Muratović, glasnogovornica Tužilaštva ZDK-a, navodi kako je ovo nastavak aktivnosti od prošle godine.

“Tužilaštvo iskazuje potpunu otvorenost u borbi protiv korupcije. Koliko je ovo veliki problem pokazuje činjenica da smo mi u maju ove godine formirali poseban odjel za borbu protiv korupcije, a koji broji šest tužilaca”, rekla je Muratović.

U sklopu naznačenih aktivnosti u Zenici je postavljen promotivni štand na kojem će policijski službenici građanima djeliti promotivni materijal, odgovarati na pitanja građana, te generalno edukovati građane na ovu temu.

Pored predstavnika ICITAP-a i INL-a, na navedenoj lokaciji će biti i predstavnici Kantonalnog tužilaštva ZDK, koji će zajedno sa pripadnicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona učestvovati u cjelodnevnoj kampanji, prenosi Zenit.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.