Građani obilježavaju Dan državnosti BiH na Bobovcu (VIDEO)

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine na kraljevskom gradu Bobovcu 25. novembra već četvrtu godinu zaredom uspostavljena je tradicija manifestacije na ovom simboličnom mjestu bosanske prošlosti.

Primjereno okolnostima pandemije COVID-19, i ove godine je organizovano okupljanje građana, delegacija nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99) u simboličnoj gesti te lokalnih i drugih državnih institucija i organizacija.

Manifestacija je počela odavanjem počasti zastavi BiH sa jedinicom Oružanih snaga BiH, a uz prigodan muzički sadržaj i intoniranjem himne BiH.

Skupu će se obratiti predstavnici organizatora prigodnim kraćim govorima. Svi učesnici će u vlastitoj organizaciji prisustvovati skupu i pridržavati se svih mjera na suzbijanju epidemije.

Na ovogodišnjoj simboličnoj manifestaciji povodom obnove državnog subjektiviteta i Dana državnosti BiH govorit će Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.