Gradonačelnik Atine: Grad je pretrpio nenadoknadive štete

U sukobima demonstranata i policije, najteži koji su zabilježeni u Grčkoj u posljednjim decenijama, nanijeta je nenadoknadiva šteta u Atini. Demonstranti su podmetali požare po zgradama i pljačkali prodavnice tokom vikenda, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Atine.

“Pretrpili smo neprocjenjive štete, izjavio je gradonačelnik Giorgos Kaminis, dok je stajao ispred historijske zgrade u kojoj je nekada bilo smješteno pozorište uoči Drugog svjetskog rata. Zgrada je spaljen kada su u nedjelju navečer anarhisti s kapuljačama preko glava divljali gradom”, prenosi DPA.

Radnici gradske čistoće čistili su grad, a najveće gradske ulice Panepistimious i Stadiou i trgovački kvart Ermou, u blizini trga Syntagma, pretrpile su najveće štete, a banke i prodavnice u njima su spaljene.

Mnoge prodavnice su opljačkane. Miris suzavca i spaljenih zgrada još se osjećao u zraku u ponedjeljak ujutro.

Nasilje je također zabilježeno u šest ostalih gradova širom zemlje, a najteže je bilo u Volosu, gdje su gradska vijećnica i poreski ured oštećeni u požaru, saopćila je policija.

Nedjeljni sukobi izbili su kada je više od 200.000 demonstranata marširalo prema parlamentu kako bi protestovali protiv drastičnih mjera štednje koje su u ponedjeljak navečer usvojili poslanici.

Tim mjerama će minimalna plaća biti smanjena za više od petine, penzije će također biti umanjenje i bit će otpušten svaki peti civilni službenik.

U sukobima je povrijeđeno 69 policajaca i najmanje 70 demonstranata je hospitalizirano. Uhapšeno je 67 demonstranata, a 70 ih je zatočeno.

(VisokoIN/Fena)