Granična policija BiH: Za dva mjeseca otkriveno 520 ilegalnih migranata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 4. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 520 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz navedeno, 458 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Gacka, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća, te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

S obzirom na to da je povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata na području istočne Hercegovine, Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše dodatno su angažirani policijski službenici i preusmjerena specijalistička oprema iz drugih organizacijskih jedinica GPBiH u jedinice gdje se ukaže potreba za njihovim angažiranjem, saopćeno je iz Granične policije BiH.

”Uz mjeru odvraćanja ilegalnih migranata od prelaska granice, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i kontrolne punktove, pregledaju tovarne prostore teretnih motornih vozila i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama“, izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić.

Istakao je da prema ilegalnim migrantima službenici postupaju skladno međunarodnom humanitarnom pravu. Dodao je i da ova policijska agencija, uz druga tijela u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, uspijeva odgovoriti na pojačan migracijski pritisak i rastući trend pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Iz Sirije potiče 156 ilegalnih migranata 68 iz Libije, 52 iz Pakistana, 51 iz Afganistana, 45 iz Palestine, 30 iz Alžira, 22 iz Maroka, 17 iz Iraka, 14 iz Turske, 12 iz Irana, šest iz Tunisa, pet sa Kube, po tri iz Indije i Albanije, po dva iz Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan Somalije, te 29 osoba sa područja Kosova.

Više vijesti