Granični službenik suspendovan zbog krijumčarenja ljudi

U skladu s ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio je rješenje kojim se privremeno suspenduje policijski službenik J.J. (1968.), s poslova i zadataka u Jedinici granične policije Hum, do okončanja postupka koji se vodi protiv njega, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Donošenju rješenja o suspenziji prethodilo je od Granične policije BiH podnošenje Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima krijumčarenje osoba i zloupotreba položaja ili ovlaštenja Tužilaštvu BiH, protiv policijskog službenika J.J.

Dio izvještaja se odnosi i na bh. državljanina H.M. (1976.) za kojeg postoji osnova sumnje da je zajedničkim djelovanjem i međusobno povezanim radnjama s J.J. počinio krivično djelo krijumčarenje osoba.

Radi sticanja finansijske koristi, suprotno interesima i ciljevima službe, policijski službenik J.J. je 3. aprila oko 10.30 sati na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum omogućio nezakoniti ulazak u BiH četirima osobama s područja Kosova, M.S. (1980.) i M.N. (1994.), te malodobnim M.M. (2009.) i E.M. (2007.), koje je u vozilu “mercedes” bh. registarskih oznaka preko državne granice prevezao H.M.

Krijumčarene osobe su 3. aprila predate Službi za poslove sa strancima BiH.

Disciplinska komisija Granične policije je 16. aprila pokrenula disciplinski postupak protiv policijskog službenika J.J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti ponašanje koje onemogućava, ometa ili otežava drugim izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

I u ovom slučaju Granična policija BiH je pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije, između ostalog i u vlastitim redovima.

Granična policija poziva sve građane da im u tim nastojanjima pomognu i prijave eventualna saznanja o ovakvim ili sličnim događajima, navodi se u saopćenju.

(VisokoIN/Fena)