Gratz uputio pet amandmana na prijedlog izmjena Zakona o radu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dennis Gratz uputio je pet amandmana na prijedlog izmjena Zakona o radu, koji je uputila Vlada FBiH. Glavni amandman tiče se člana 7. koji propisuje način određivanja minimalne plaće u Federaciji, saopćeno je iz Naše stranke.

– Predloženim izmjenama Vlada želi uzeti sebi za pravo da, bez obaveze da postigne dogovor s poslodavcima i radnicima, odlučuje o iznosu minimalne plaće u Federaciji, bez ikakvih ograničenja. U Zakonu o radu koji smo imali dosad ovo nije bio slučaj i nedopustivo je da Vlada daje lošiji prijedlog od postojećeg. Radi zaštite radnica i radnika u Federaciji, tražim da najniža plaća prati rast indeksa potrošačkih cijena, tako da kada cijene rastu rastu i plaće – kazao je Gratz.

Gratz dodaje da “ako pristajemo na činjenicu da se tržište i ekonomska situacija mijenjaju, onda i Vlada mora to uzimati u obzir kad odlučuje o najnižim primanjima radnika”.

– Drugi amandman ide protiv Vladinog prijedloga da smanji novčanu kaznu za poslodavce koji ne isplaćuju plaće u zakonskom roku. Zakon o radu koji smo usvojili propisuje visoke kazne za nesavjesne poslodavce koji ne isplaćuju radnike. Vlada želi smanjiti te kazne na tako mizeran nivo da će kažnjavanje izgubiti svoj smisao i neće imati nikakav uticaj na sprečavanje takvih praksi koje su loše ne samo za radnike, nego i za budžet i državne fondove – naveo je zastupnik NS-a.

Gratz je dodao da je posebno poguban nedefinisan termin, kojim Vlada sugeriše da poslodavci mogu kasniti s plaćama iz “opravdanih razloga”.

– Šta znači opravdan razlog? To ne postoji trenutno u Zakonu o radu i tražimo od Vlade da izbriše tu izmjenu iz svog prijedloga. Kao i prilikom donošenja postojećeg Zakona o radu i ovaj put glas Naše stranke će biti uvjetovan time da li će nam usvojiti amandmane ili ne. Nećemo glasati za unošenje loših odredbi u dobar zakon – zaključio je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.