Grčka usvojila zakon o novim reformama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Grčki parlament usvojio je rano jutros prijedlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznijelo na vidjelo duboke podjele u vladajućoj Sirizi.

Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.

Promjene u pravnom i bankarskom sektoru izglasane su nakon maratonske rasprave koja je trajala do zore, navodi AFP.

Nove reforme se odnose na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mjere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka, a međunarodni povjerioci Atine su ih postavili kao uslov da bi se otpočeli pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj vrijednom oko 85 milijardi eura. Iako će novi zakon donijeti olakšanje premijer Aleksisu Ciprasu, on je donio i značajnu pobunu među poslanicima njegove ljevičarske partije, po drugi put za nedjelju dana.

Glasanje se smatralo ključnim testom za Ciprasovu vlast nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet, pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u odvojenom glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtijevaju kreditori Atine.

Portparol vlade Olga Gerovasili je priznala da se vlada suočava sa “političkim problemom” i navela da će biti primijenjene “planirane procedure” kako bi se on riješio.

“Podjela među predstavnicima parlamentarne većine je očita”, rekla je ona novinarima poslije glasanja.

Duboke podjele vode na izbore
Iako se Cipras lično visoko kotira u anketama što se popularnosti tiče, analitičari vjeruju da će duboke podjele unutar Sirize, vjerovatno, primorati vladu da sazove prijevremene izbore.

I Varufakis glasao “Za”

Bivši ministar Janis Varufakis, koji je prošle nedjelje glasao protiv mjera štednje, jutros je glasao za nove reforme, navodi AP.

Paket mukotrpnih reformi izazvao juče žustru petosatnu debatu u kojoj su se poslanici sukobili oko brojnih pitanja, od marksizma do podmornica, a predsjednica parlamenta je uporedila sporazum sa povjeriocima sa “prevratom”.

U vatrenom govoru pred poslanicima, Cipras je istakao da zemlja mora da se suoči sa “novim okolnostima” te da je sporazum rezultat “teškog kompromisa” sa kreditorima Grčke – EU, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da je neophodan kako Grčka ne bi izašla iz eurozone.

Tokom rasprave u parlamentu, oko 9.000 ljudi okupilo se juče na demonstracijama u dva navrata ispred skupštine, a skupove su organizovali Komunistička partija i sindikat javnih službenika.

Ubrzo nakon glasanja u parlamentu bi, kako se očekuje, trebalo da počnu i pregovori sa kreditorima.

Grčka vlada je, nakon što je u utorak dostavila parlamentu prijedlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. augusta želi da finalizuje sporazum sa međunarodnim kreditorima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.