Grubeša: SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu ratnih zločinaca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, putem saopštenja reagovao je na zaključke Glavnog odbora SDA, u kojima ga javno prozivaju – kako je istakao u dopisu medijima.

“Tužno je da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tomu pričaju. Državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nego je u njezinoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni promatrači te predstavnici Europskoga povjerenstva. Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija ‘ima nedopustive ciljeve’, a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA”, poručuje Grubeša u saopštenju.

“Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se restereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete”, navodi.

Kako se ističe u saopštenju – “nepoznato je porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde”.

“Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava”, navodi se u saopštenju upućenom iz kabineta ministra pravde BiH.TOP VIJESTI

Više vijesti