Grupa bivših pripadnika Oružanih snaga BiH još je ispred zgrade institucija BiH

Grupa bivših pripadnika Oružanih snaga BiH još je ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, gdje od 20. marta čekaju da nadležne institucije riješe njihov problem.

„Ostala je grupa od 50 do 70 naših pripadnika ispred zgrade institucija BiH, gdje ćemo dočekati sjednicu parlamenta, a prije toga sjednicu Predsjedništva BiH. Dan uoči sjednice parlamenta doći ćemo svi u punom broju, oko 1.300 do 1.400 naših pripadnika“, kazao je danas Feni jedan od penzioniranih vojnika Senad Hubjer.

Očekujemo, dodao je, da će se na sjednici parlamenta podržati nacrt prijedloga budžeta koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

„Taj dan ćemo, također, poslati jasnu poruku radnoj grupi na čijem je čelu ministar odbrane BiH da u što skorije vrijeme urade izmjene i dopune zakona kojima bi se omogućila naša isplata penzija od 1. aprila 2012. godine. Da li će to biti iz državnog, odnosno iz federalnog budžeta, ili budžeta Republike Srpske nas to apsolutno ne interesuje“, kazao je Hubjer.

Dodao je da su pripadnici iz Federacije pristali na smanjenje koeficijenta s 1,73, kako stoji u rješenjima koja su dobili prije šest mjeseci od PIO-a Federacije, na koeficijen 1,48.

„Ne tražimo nikakve privilegije, tražimo samo da se ispoštuje ovaj zakon kao i izmjene i dopune koje će se uraditi narednih dana.

Taj dan ćemo, kada bude sjednica parlamenta, jasno dati svima do znanja, pogotovo onima koji imaju namjeru da stave ovaj zakon van snage, da od toga sigurno neće ništa biti i da po cijenu ugrožavanja naših života im to nećemo dopustiti“, kazao je Hubjer.

(VisokoIN/Fena)