Gubitak Volkswagena u trećem kvartalu 3,48 milijardi eura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iz kompanije Volkswagen (VW) su objavili kako su se po prvi put nakon 15 godina susreli s kvartalnim gubitkom. U trećem kvartalu VW je, zbog skandala sa softverom koji je varao na emisionim testovima, ostvario gubitak od čak 3,48 milijardi eura u poređenju s dobitkom od 3,23 milijarde eura u istom periodu prošle godine.

“Skandal koji je potresao kompaniju izazvao je vanredne troškove u iznosu od 6,7 milijardi eura što je više od 6,5 milijardi koliko je prvobitno bilo izdvojeno. Istvoremeno, prihod od prodaje je porastao za 5,3 posto na 51,49 milijardi eura. Brojke pokazuju snagu jezgra naše kompanije se jedne strane, dok s druge vidimo početne posljedice trenutne sitiuacije”, rekao je Matthias Mueller, izvršni direktor Volkswagena

VW se priprema za troškove koji bi prema procjenama analitičara mogli iznositi od 20 milijardi do čak 78 milijardi eura. Ono što je dobra vijest za kompaniju je da su dionice VW-a skočile za 3,3 posto na 108,6 eura. Procjenjuje se da je Volkswagen od izbijanja skandala 18. septembra do danas na tržištu kapitala izgubio oko 21 milijardu eura.

Iz kompanije je potvrđeno da će dobit za ovu godinu zbog skandala definitivno biti manja u odnosu na prethodnu. Isto tako tako istaknuto je kako će se plan prodaje za 2015. godinu ispoštovati, te da će biti u rangu prošlogodišnje, a to je 10,14 miliona prodatih vozila.

Više vijesti