Gužva na Jahorini: Žičare u pogonu, ali visina snijega jedva 30 centimetara…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Veliki broj bh. građana i osoba iz zemalja regije posjetio je danas bosanskohercegovačku olimpijsku ljepoticu Jahorinu na kojoj je sinoć zvanično otvorena zimska turistička sezona, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktorica Turističke organizacije Istočno Sarajevo Branka Spasojević podsjetila je da je sezonu na Jahorini sinoć zvanično otvorila ministrica trgovine i turizma u Vladi RS-a Maida Ibrišagić-Hrstić, a prigodnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici državne i entitetske vlasti.

jahorina_1

Prema njenim riječima, današnji program je počeo u jutarnjim satima.

“Danas je program počeo od deset časova. Žičare su već u pogonu. Naravno, ne možemo reći da je skijanje na zadovoljavajućem nivou s obzirom na visinu snijega na Jahorini od 20 do 30 centimetara”, pojasnila je Spasojević.

Ljubitelji planine su, ipak, unatoč nedostatku snijega danas na Jahorini.

“Ono što bih istakla jeste da je Jahorina otprilike spremna za početak zimske olimpijske sezone. Naš ukupni kapacitet je 2.500 ležaja u hotelskom smještaju, a isto toliko i u privatnim kućama i vikendicama”, kazala je Spasojević i dodala da kada su u pitanju novogodišnji praznici, smještaji su već uveliko popunjeni.

Ona je najavila i to da će 1. februara biti obilježeno 30 godina od održavanja Zimskim olimpijskih igara u Sarajevu, tako da će tada biti organizovan bogat kulturno-zabavni, ali i sportski program na Jahorini.

Posjetioci će danas u poslijepodnevnim satima moći uživati i u koncertu Ane Štajdohar.

Jedan od današnjih posjetitelja je Tarik Spahić iz Sarajeva, koji je za AA kazao da je prvi put na Jahorini, te da je oduševljen, jer je sve uređeno na najbolji način.

Kako kaže, do sada je više bio na Bjelašnici i Igmanu.

jahorina_2

Samir Vrgonjić iz Sarajeva kaže da nedostatak snijega neće pokvariti današnje otvaranje.

Danas je bilo i posjetitelja iz Srbije, a jedna od njih je i Bojana koja je prvi put na bh. olimpijskoj ljepotici. Kako kaže, mnogo joj se sviđa atmosfera na Jahorini.

Olimpijski centar Jahorina je danas, pored besplatnog skijanja, osigurao i besplatnu vožnju šestosjedom “Poljice” za šetače koji će uživati u panoramskom razgledanju planine.

Radit će i baby lift, lift Poljice, šestosjed Poljice, dvosjed Ogorjelica 2, ski lift Željo.

(VisokoIN/AA)

Više vijesti