Hakeri će sve više napadati mobilne telefone, tablete i automobile

Korisnici ličnih kompjutera godinama se bore s raznim virusima i trojancima, a u budućnosti hakeri će sve više napadati mobilne telefone, tablete i – automobile.

S obzirom da je danas sve više automobila opremljeno računalima i naprednim tehnologijama, na Reutersu kažu da neki sigurnosni stručnjaci automobile nazivaju ‘računalima na kotačima’ te će s vremenom i oni postati sve ranjiviji na hakerske napade.

‘Ako se računalni sustav u laptopu sruši, imat ćete loš dan, ali ako se takav sustav sruši u automobilu, posljedice bi mogle biti opasne po život’, rekao je novinarima Reutersa Bruce Snell iz kompanije McAfee koja trenutno razvija tehnologije za zaštitu automobila od budućih sigurnosnih prijetnji te je dodao: ‘Mislim da ljudi trenutno ne moraju paničari. Ali, budućnost je zastrašujuća’.

Ekipa američkih znanstvenika već je prije dvije godine dokazala da bi računalni virusi mogli oštetiti automobile pri kretanju (moguće je mijenjati tlak u gumama ili blokirati kočnice), a u 2011. sigurnosni istraživači s dva američka sveučilišta objavili su izvještaj u kojem ukazuju na načine na koji bi se virusi i trojanci mogli ubaciti u vozila (putem bežičnih mreža pa čak i CD-a).

Iako trenutno nije poznato što bi sve hakeri mogli napraviti hakiranjem automobila, na Reutersu kažu da bi oni (teoretski) mogli ukrasti automobile ili prisluškivati razgovore u vožnji, a moguće je i da ‘zbune’ GPS sustav, što bi moglo dovesti do prometnih nesreća.

Stručnjak za automobilsku sigurnost Stuart McClure smatra da postoje brojni načini putem kojih bi hakeri mogli napasti sustave u automobilima te im to danas omogućuju sami proizvođači automobila koji pokušavaju olakšati način povezivanja računala i telefona sa sustavom unutar vozila i povezati ih s internetom, zbog čega oni postaju sve ranjiviji na sigurnosne propuste i hakerske napade.

Na Reutersu su prenijeli riječi sigurnosnog stručnjaka Joea Granda koji kaže da proizvođači automobila, jednako kao i proizvođači ostalog hardvera, implementiraju različite opcije i tehnologije u vozila ne shvaćajući potencijalne rizike koje to može donijeti, a u slučaju hakiranja automobila, to može rezultirati smrtnim posljedicama.

(VisokoIN)