Hakeri pronašli više od 100 propusta u kompjuterskom sistemu Pentagona

Ministarstvo odbrane SAD-a unajmilo je hakere koji su imali zadatak da testiraju kompjuterski sistem Pentagoan. Zvaničnici su se sigurno šokirali kada su im hakeri predali izvještaj u kojem se nalazi više od 100 bugova koji mogu itekako naštetiti sigurnosti njihovog sistema.

Program “Hakiraj Pentagon” premašio je sva očekivanja, a u njemu je učestvovalo 1.400 certificiranih hakera koji su pomogli da se otkriju neprimijećeni sigurnosni problemi u DoD's mreži.

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako je ranije planirano da nagrade i sa 15.000 dolara individualce koji otkriju sigurnosne propuste u Pentagonovom sistemu kako bi ih mogli popraviti prije nego ih “loši” hakeri iskoriste.

“Oni nam pomažu da da budemo sigurniji i radije ćemo to učiniti s ‘bijelim šeširdžijama’ nego da učimo lekciju od crnih. U programu su učestvovali individualci koji su prošli provjere”, rekao je Ashton Carter, sekretar Ministarstva odbrane SAD-a.

Hakeri ipak nisu imali pristup svemu zbog zaštite osjetljivih podataka. Pentagon je ovim činom uradio ono što Facebook, Microsoft i Google rade godinama – ulažu milione dolara kako bi zaštitili svoje mreže.

Problem cyber sigurnosti u saveznim agencijama na udaru je proteklih godina zbog brojnih hakerskih napada na vladine mreže. Prošle godine Ured za osoblje pretrpio je hakerski napad u kojem su ukradeni podaci trenutnih i bivših uposlenika što je bio jedan od najvećih proboja u vladine podatke u historiji SAD-a.