Halid Genjac: SDA će tokom sedmice predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac kazao je danas da će tokom ove sedmice Kadrovska komisija i Predsjedništvo SDA donijeti odluku o prijedlogu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, SDA će ove sedmice imati i Kadrovsku komisiju da utvrdi prijedlog kandidata i Predsjedništvo koje će odlučiti koji je kandidat koji se dostavlja u proceduru.

”Prioritetno je da SDA dostavi ime za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer taj kandidat treba da popuni potrebne obrasce, to opet treba da provjeri SIPA i da se sve to završi u narednih 10 do 15 dana” – kazao je Genjac.

Dodao je da tek kad SIPA izvrši sve provjere, onda Predsjedništvo može donijeti odluku o imenovanju kandidata i tek nakon toga slijedi parlamentarna procedura.

”Prema tome, imajući u vidu da nakon dostavljanja kandidata od strane SDA treba još 10 do 15 dana da bi Predsjedništvo BiH donijelo odluku o imenovanju, potrebno je što prije da SDA provede sve potrebne procedure” – kazao je Genjac.

Stoga će, naveo je on, tokom ove sedmice i Kadrovska komisija i Predsjedništvo SDA donijeti odluku o prijedlogu kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Genjac je kazao da je to najprioritetnije pitanje što se tiče kadrova. Nakon toga slijede i rješavanje kandidata za premijera Vlade FBiH, a i ministara u Vijeću ministara BiH i u Vladi Federacije BiH.

”Poznato je da tek kad se potvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, tek onda slijedi procedura za ministre. Prema tome, za to ima vremena” – kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, SDA će provesti procedure i za mandatara Vlade Federacije BiH prije nego što se imenuje predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

”U svakom slučaju, to će biti na vrijeme. Kad budemo imali predsjednika i potredsjednike FBiH oni će biti u prilici da, na osnovu prijedloga SDA, izvrše konsultacije i konačan prijedlog dostave Predstavničkom domu Parlamenta FBiH” – kazao je Genjac.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.