da block

Hapšenja osoba koje su oštetile budžet za 8,9 miliona KM!

da block

U okviru opsežne istrage koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu pod nadzorom Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, dana 09.03.2013.godine u jutarnjim časovima pristupilo se lišenju slobode više lica i pretresu objekata na području Bosne i Hercegovine, i to u Kiseljaku, Posušju i I. Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela iz člana 250.KZ BiH “Organizirani kriminal”, člana 215. KZ BiH “Organiziranje grupe ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe”, člana 216. KZ BiH “Carinska prijevara”, člana 210. KZ BiH “Porezna utaja”, člana 209. KZ BiH “Pranje novca”, u vezi sa članom 31 KZ BiH, a odnose se na nezakonit uvoz i promet sirove kafe iz Slovenije u BiH.

Radi se o nastavku akcije kodnog naziva “Panama” koja je izvedena 2011.godine. Procijenjuje se da je u periodu od 2009. do 2011. godine budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od 8,9 miliona KM.

U toku su pretresi na više lokacija u cilju pronalaska predmeta i tragova u vezi sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Osam lica lišenih slobode su privedeni u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad istim izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, eksterni nosači elektronskih podataka, određeni iznos novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa pomenutim krivičnim djelima.

Navedene aktivnosti realizirane su u saradnji sa pripadnicima GP BiH, MUP SBK i MUP ZHK, a provode se po naredbama Suda BiH.

Ova opsežna akcija je još jedan pokazatelj u nizu da je SIPA odlučna u svoj borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, a posebno privrednog kriminala i korupcije.

Pored akcije kodnog naziva “Bos”, “Panama” je nasloženija policijska akcija u borbi protiv finansijskog kriminaliteta i korupcije u Bosni i Hercegovini.

Za dodatne informacije i davanje saopćenja možete kontaktirati Kristinu Jozić na broj: 061 201 705, te pristupiti u službene prostorije Agencije na adresi Nikole Tesle 59, Istočno Sarajevo u 12,45 časova.

(VisokoIN)