Hapšenje nakon pljačke prodavnice oružja u Visokom

Dana 20.09.2017. godine, oko 09:30 sati, u Visokom, u ulici Čaršijska bb, dvije nepoznate osobe, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršile su razbojništvo nad uposlenikom prodavnice oružja i sportske opreme “KM Trade” d.o.o. Visoko.

O navedenom je odmah upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a na mjestu izvršenja ovog krivičnog djela je izvršen uviđaj od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da je prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela osoba inicijala S. N. zadobila lake tjelesne ozljede, konstatovane u JU “Dom zdravlja” Visoko, dok je iz radnje “KM Trade” d.o.o. Visoko otuđen novac u iznosu od 175,00 KM, šest pištolja i određena količina sportske opreme.

Paralelno sa uviđajnim radnjama, policijski timovi Specijalne policijske jedinice i Policijske stanice Visoko su odmah poduzeli mjere blokiranja navedenog područja kao i pretrage terena, sa ciljem otkrivanja, lociranja i hapšenja osoba koje su izvršila navedeno krivično djelo.

Nakon zavedene kriminalističke obrade i intenzivnih operativnih mjera i radnji koje su poduzimane nakon izvršenja ovog razbojništva, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem predmetnog krivičnog djela mogu dovesti osobe inicjala K. A. (rođen 1994. godine) i P. M. (rođen 1996. godine), iz Visokog.

Prema operativnim saznanjima, navedene osobe su se nakon izvršenja krivičnog djela, sa mjesta događaja udaljili su se vozilom marke “Jetta”, u pravcu ulice Ferhatovića, općina Visoko, gdje je i pronađeno predmetno vozilo, dok su se osumnjočeni pješice udaljili u nepoznatom pravcu. Sporno vozilo je izmješteno na službeni parking Policijske stanice Visoko, gdje je bilo predmet daljnih provjera i istražnih radnji.

Dana 29. 09. 2017. godine, u noćnim satima, na području Visokog, policijski službenici su locirali i uhapsili osobu T. B. (rođen 1992. godine), H. A. (rođen 1995. godine) i K. A. (rođen 1994. godine), svi iz Visokog, dok se za osobom inicijala P. M. (rođenim 1996. godine), iz Visokog, intenzivno traga i za istim je raspisana operativna potraga.

Nakon hapšenja navedenih osoba, na području Visokog i Sarajeva, su u dane proteklog vikenda, vršenih pretresi stambenih jedinica na više lokacija sa ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz navedenog krivičnog djela, kao i drugih potrebnih tragova i dokaza.

U toku jučerašnjeg dana, a nakon izvršene kriminalističke obrade i dokumentovanja razbojništva, službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su osobe inicjala K. A., T. B. i H. A. predali Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na nadležnost i daljnje postupanje, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sinoć, oko 21,00 sati, navedene osobe su predate u nadležnost Kantonalnog suda u Zenici.