Hartmann se boji reprize slučaja Milošević i “lijekova” iz Srbije

“Ovo je trebalo da se završi davno. Karadžić je osuđen, sada se čeka Mladić”, poručila je u programu televizije N1 Florence Hartmann, novinarka, književnica i bivša glasnogovornica Haškog tribunala.

Na pitanje šta očekuje od presude Ratku Mladiću koja je zakazana za 22. novembar Hartmann je kazala:

“Vrlo je bitna presuda jer smo dugo čekali hapšenje. Ovo je trebalo da se završi davno. Karadžić je osuđen, sada se čeka Mladić. Prva tačka je vezana za dokazivanje “genocida u Prijedoru” na što je do sada Tribunal davao negativan odgovor. Sada imamo mogućnost da dobijemo eventualno priznanje da je genocidni proces počeo od 92’ i nastavio do ‘95”, kazala je Hartmann za N1.

S obzirom da je pogoršano zdravlje Mladića glavna tema u proteklo vrijeme, Hartmann je kazala da je taj film “već viđen”.

“Mi smo već vidjeli taj film. Tako se desilo za vrijeme Miloševića, pri kraju je suđenje trajalo više mjeseci. Ljekari su došli, švercovani su lijekovi u zatvor. Imamo osjećaj da se ponovo dešava “deja vu”. Presuda se ne može izreći samo ako onaj koji čeka presudu – premine, a njemu se može izreći iako je bolestan”, poručila je Hartmann i dodala:

“Mladić je oduvijek imao mogućnost da dovede svog ljekara ili više njih. Niko nije protiv toga da se liječi, ali da se prebacuje u Rusiju, Srbiju.. Čak i da bude bolestan i ne bude prisutan tu, može mu se izreći presuda”.

Istakla je da odlaganje presude ne funkcioniše.

“Haški tribunal je pravio propuste u vezi zdravlja. Nije problem da ljekari dođu, ali odlaganje ne funkcioniše. Zdravlje ne može biti izgovor za odlaganje. Najvažnije je da se presuda izreče 22. ali da li je Mladić prisutan ili sluša putem video linka, sasvim je svejedno za presudu”.

Da li će ići na izricanje presude?

“Danas sam odlučila da mi je malo previše da ponovo idem na to mjesto. Ako bude potrebe da idem, ići ću, ali.. Ja ću pratiti svakako da ne propustim ništa”, kazala je Hartmann za N1.