Hashim Thaci: Vrijeme je da BiH prizna Kosovo

Vrijeme je da BiH prizna Kosovo, ostavi se prošlosti i učini taj hrabar korak, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu Hashim Thaci, premijer Kosova.

Thaci je s dopisnikom Dnevnog avaza razgovarao u New Yorku nakon susreta s prvim čovjekom UN-a, poručivši da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga i da donosi stabilnost u regionu Balkana.

Dnevni avaz: Iako Kosovo nije članica UN-a, Vi ste se zvanično sastali s generalnim sekretarom Ban Ki-munom. O čemu ste razgovarali na tom sastanku?

Hashim Thaci: Ovo nije prvi put da se sastajem s generalnim sekretarom UN-a. S njim sam razgovarao i prošlog septembra. Imam redovne susrete. Sarađujemo veoma tijesno, jer su i odnosi Kosova i UN-a veoma dobri, a ja sam mu ovom prilikom zahvalio na njegovom ličnom doprinosu implementiranja svih postignutih dogovora.

Naravno, diskutirali smo o situaciji na sjeveru Kosova. Govorili smo i o budućnosti Kosova i iskoristio sam priliku da ga pozovem da posjeti Kosovo i region i uvjeri se u napredak koji ostvarujemo, i nadam se da će nas on posjetiti.

Dnevni avaz: Jeste li pitali generalnog sekretara UN-a kakva je situacija u vezi s prijemom Kosova u članstvo?

Hashim Thaci: Da. Istakao sam mu moj svoj cilj u vezi s tim, svoju viziju, ali i naša prava kao zemlje da budemo dio NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Znam da je to sada teško postići, ali uvjeravam vas da ćemo jednog dana biti članica UN-a, bez obzira na sadašnje protivljenje nekih zemalja.

Dnevni avaz: BiH, također, još nije priznala nezavisnost Kosova. Kako to komentirate?

Hashim Thaci: Šta mogu reći u vezi s Bosnom? Vrijeme je, doista, da BiH prizna nezavisnost Kosova. Mi dobro poznajemo Bosnu, a Bosanci dobro poznaju nas. Ako mi već stalno ističemo da razumijemo BiH, onda je vrijeme da i vi razumijete nas. Dakle, u Sarajevu trebaju donijeti tu odluku i priznati Kosovo već sada.

Ponavljam da mi je jasno da u BiH imaju teškoća u vezi s tim, ali budite uvjereni da bi bila ispravna odluka za Sarajevo. Jer, nezavisnost Kosova, ma šta o tome neko govori, donosi više stabilnosti u region, pozitivan odnos među komšijama i bolju regionalnu saradnju. To poboljšava šanse svih koji imaju aspiracije prema EU, ne samo Kosova nego, naglašavam, cijelog regiona.

Dnevni avaz: Ipak, šta kažete onim Bosancima u manjem bh. entitetu koji ne misle kao Vi, pa i onim skepticima u ostatku BiH koji misle da bi bh. priznanje Kosova otvorilo Pandorinu kutiju kada su separatistički trendovi u pitanju?

Hashim Thaci: Nezavisnost Kosova nije uperena ni protiv koga u našem susjedstvu. Uvjeravam vas da nemamo ništa protiv bilo koga oko nas. Doista, naša nezavisnost je postignuta, što ja često govorim ljudima na Kosovu, kroz izdašnu podršku demokratskih zemalja, SAD-a i EU prije svih. Ali, onda baš to ne treba zaboraviti, ako se već ističe i prijateljstvo i želja skoro svih država u regionu za saradnjom s tim zemljama.

U BiH se, dakle, trebaju suočiti s budućnošću i gledati naprijed, a ne da ostanu zarobljenici mentaliteta prošlosti, koji je svima nama mnogo lošeg donio. Treba, dakle, hrabro napraviti taj iskorak naprijed, jer u pitanju je naša zajednička evropska budućnost.

Dnevni avaz: S obzirom na to da vodimo razgovor ispred Generalne skupštine, ne mogu da Vas ne upitam šta mislite o kandidaturi Vuka Jeremića za moguće novog predsjednika ovog najvišeg tijela u UN-u?

Hashim Thaci: Radije to ne bih uopće komentirao. Želio bih samo istaći da se nadam da on, ako i bude izabran za predsjednika naredne Generalne skupštine, neće sa sobom donijeti mentalitet Beograda u UN.

Dnevni avaz: Šta će biti nakon izbora u Srbiji, 6. maja?

Hashim Thaci: Poslije 6. maja bit će, kao što znate, 7. maj. Sve, dakle, ide svojim tokom. Kosovo će nastaviti da se konsolidira kao država. I mi ćemo sigurno nastaviti da primamo nova državna priznanja. Teško je iz moje perspektive govoriti o nekakvim rokovima, datumima ili slično, kada će Srbija priznati Kosovo.

Radi li se, dakle, o danima, mjesecima ili godinama? Ali, to priznanje doći će u bliskoj budućnosti.

(VisokoIN)