da block

Haški tribunal u 2012. izriče presude Šešelju i Prliću

da block

Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavit će sljedeće sedmice sa ovogodišnjim radom na nekoliko suđenja, uključujući ono zločincu Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, a tokom ove godine trebao bi izreći šest prvostupanjskih presuda među, kojima su i presude u predmetima “Šešelj”, “Stanišić i Simatović” i “Prlić i drugi”.

U predmetu “Gotovina i Markač” sud bi se uskoro trebao izjasniti o zahtjevima odbrane dvojice hrvatskih generala za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka, te sazvati žalbenu raspravu koja je okvirno planirana za mart ove godine. Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač su 15.aprila prošle godine osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.

Haški bi sud, kako se očekuje, pravomoćnu presudu u tom predmetu trebao izreći u avgustu 2013. godine.
Za juni ove godine planirano je izricanje prvostupanjske presude u jednom od najkompleksnijih predmeta koji su se vodili pred Haškim sudom – suđenju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za progon muslimanskog stanovništva u BiH.

Haško tužiteljstvo za bivšeg premijera samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića zatražilo je kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora. Predmet “Prlić i drugi”, zbog svoje kompleksnosti ujedno je i jedan od tri moguća žalbena predmeta za koje sud ne vjeruje da može dovršiti do kraja 2014. godine kada bi trebao zatvoriti vrata. Uz taj predmet, sud očekuje i da će predmeti “Šešelj” i “Tolimir” također probiti predviđeni rok od 31. decembra 2014. za završetak rada Haškog suda.

Završne riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, zakazane su za 5. marta, a presudu za Šešeljev doprinos zločinima, prije svega govorima mržnje i poticanjem na zločine protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, sud bi trebao izreći ove jeseni. Osim presude Šešelju, u septembru bi se trebala izreći i presuda dvojici nekadašnjih visokih dužnosnika službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovici Stanišići i Frenku Simatoviću čije su paravojne formacije po Hrvatskoj i BiH počinile niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Na tom suđenju u toku je izvođenje dokaza odbrane.

Ova godina trebala bi donijeti tek jednu žalbenu presudu u predmetu “Milan i Sredoje Lukić” za zločine u BiH, a krajem godine trebalo bi početi suđenje jednom od posljednjih haških bjegunaca, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, – najranije u novembru ove godine. Početak suđenja bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću za zločine u Hrvatskoj za sada je planiran za januar 2013. godine.

Haški bi sud trebao izreći prvostupanjsku presudu u predmetu Karadžić najranije u julu 2014. godine, a što se Mladića tiče sud ne želi u ovom trenutku ni procjenjivati kada bi se presuda u tom predmetu mogla izreći. Uz tri moguća žalbena predmeta koji neće biti gotovi do kraja 2014. godine, Haški sud procjenjuje i da se žalbe u predmetima Karadžić, Mladić i Hadžić neće čak ni podnijeti do 1.jula 2013. godine kada počinje djelovati tzv. rezidualni mehanizam, uspostavljen za završetak neobavljenog posla u Haagu, te će se one i rješavati u okviru tog mehanizma.

Do sada je Haški sud zaključio postupke protiv 126 od 161 osobe a vodi postupke protiv 35 osoba. U ovom su trenutku dva postupka u predraspravnoj fazi, a pet u fazi prvostupanjskog suđenja protiv ukupno 16 osoba, dok je šest predmeta u žalbenoj fazi koji obuhvaćaju 17 nepravomoćno osuđenih osoba.

(VisokoIN/Onasa)