Haški tribunal u predmetu protiv Ratka Mladića tražio od RS podatke o Tomašici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo Haškog tribula dostavilo je tokom prošle godine Centru RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba te MUP-u RS 20 pisanih zahtjeva na postupanje.

Ti zahtjevi su se uglavnom odnosili na predmet protiv haškog optuženika Ratka Mladića, s obzirom da je pretresno vijeće odobrilo zahtjev Tužilaštva Haškog tribunala da ponovo otvori dokazni postupak radi iznošenja dokaza o masovnoj grobnici u mjestu Tomašica kod Prijedora.

Ovi zahtjevi su se odnosili na dostavljanje razne dokumentacije iz ratnog perioda, od 1992. do 1995. godine, te na uručivanje poziva osoba radi saslušanja od istražioca Haškog suda.

Tužilaštvo Haškog tribunala također je za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije koje su se ticale poimenično navedenih 26 osoba i kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i krivične evidencije za ove osobe, stoji u izvještaju o saradnji institucija RS-a sa Haškim sudom tokom prošle godine.

U izvještajnom periodu nije bilo obavezujućih naloga sudskog vijeća za svjedočenje, a u vezi s postupcima koji se vode pred Haškim sudom, kao ni zahtjeva za pružanje dodatnih garancija vlasti RS-a za eventualni privremeni boravak optuženih osoba na teritoriji RS.

Također, lani su ostvareni i kontakti s advokatskim timom odbrane u predmetu Ratko Mladić, s ciljem osiguranja potrebnih podataka vezanih za ovaj proces.

Pomoć je, konkretno od Centra RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, tražena u osam slučajeva i odnosi se uglavnom na pretraživanje, sistematiziranje i ustupanje raspoložive arhivske građe i dokumentacije neophodne u cilju pripreme odbrane, a u skladu s načelima i procedurama haškog suda.

Neophodno je istaći da su neki od ovih zahtjeva bili izuzetno obimni, te je za odgovor na njih bilo neophodno angažirati veći broj službenika koji su vršili prikupljanje dokumentacije na terenu i njeno pripremanje za timove odbrane, stoji u informaciji koju će razmatrati poslanici Narodne skupštine RS na narednoj sjednici zakaznoj za 20. oktobar.

Kao primjer jednog takvog zahtjeva naveden je i zahtjev tima odbrane Ratka Mladića koji je uključivao angažman službenika Centra na prikupljanju i klasifikaciji dokumentacije iz vojnih evidencija na području sedam općina (grad Banja Luka, Ribnik, Oštra Luka, Kotor-Varoš, Srbac, Derventa i Brod).

Više vijesti