HDZ-ovac Petar Škorić slavi osnivanje tzv. Herceg-Bosne

Šef splitskog HDZ-a i bivši saborski zastupnik Petar Škorić na svom je Facebook profilu obilježio utemeljenje tzv. Herceg-Bosne.

“Na današnji dan prije 27 godina utemeljena je Hrvatska Republika Herceg Bosna, kao upravna jedinica hrvatskog naroda u sastavu Republike Bosne i Hercegovine. Izrasla je iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne koja je 1991. nastala kao reakcija na velikosrpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH. Svoj pravni subjektivitet je pokazala, između ostaloga, i kao supotpisnica Washingtonskog sporazuma 1994., a nastavila je postojati sve do 1996. godine kada su sve ovlasti Vlade HR HB prenesene na Vladu Federacije BiH.

Na ovaj dan prisjetimo se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili u borbi za slobodu hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH i u borbi za njegovu konstitutivnost koja je danas ugroženija nego ikad. Neka im je vječna hvala i slava!”, naveo je Škorić.

Podsjetimo, Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u tzv. Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, u prvostupanjskoj presudi zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom tzv. Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i tzv. HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

U pothvatu su prema nepravomoćnoj presudi sudjelovali bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik tzv. Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić. Presuda je potvrđena u studenom 2017. godine.