Hećo priznao posredovanje za Engleze

Bivši kontroverzni ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo u dopisu koji je stigao u redakciju “Dnevnog avaza” iznio je tvrdnje da se nije predstavljao kao zastupnik firme “Sinochem International” te da nije dio nikakvog tala niti da za Engleze utjeruje dug “Energoinvesta”.

U reakciji koju nam je uputio, ovaj visokopozicionirani kadar SBiH, međutim, istovremeno je potvrdio pisanje našeg lista o njegovoj umiješanosti u pregovore o sporu između “Energoinvesta” i “Sinochem Internationala”. Podsjetimo, bh. kompanija, prema pravosnažnim presudama, Engelezima je dužna isplatiti 14 miliona maraka predratnog duga.

– Firma VSH d. o. o. Sarajevo, čiji je gospodin Hećo suvlasnik i u kojoj je angažiran kao konsultant, od “Sinochem Internationala” zamoljena je da posreduje oko pokušaja da se održi zvanični sastanak s “Energoinvestom” te da se izbjegne sudsko izvršenje presude Visokog suda Velike Britanije – kaže se u Hećinoj reakciji, koja je, ustvari, svojevrsno priznanje njegove umiješanosti u cijeli slučaj.

Nadalje, Hećo u istom dopisu tvrdi da za sve vrijeme dok je obavljao dužnost ministra energije, rudarstva i industrije FBiH uopće nije znao za postojanje sudske presude od 16. februara 2002. godine niti o predratnom dugu “Energoinvesta”, što je skoro nevjerovatno priznanje o svom neradu, pa nebrizi o jednoj od najvažnijih kompanije u FBiH.

(VisokoIN/Avaz)