Helez obećao povećanje ličnih i porodičnih invalidnina

Prema podacima Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH, tokom revizije korisnika boračko-invalidske zaštite blizu 5.000 osoba je izvedeno iz prava, procent njihovog invaliditeta je snižen, izgubili su pravo na penziju ostvarenu po povoljnim uvjetima ili je utvrđeno da nisu bili pripadnici Armije BiH, pa su upućeni da svoja prava ostvare po drugom zakonu.

“Uštede ostvarene na ovaj način iznose 20 miliona KM na godišnjem nivou, što se vidi iz stavke u budžetu”, potvrdio je za današnji “Dnevni avaz” federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez.

U prošlom budžetu, kaže, imali smo predviđeno 325 miliona KM za lične i porodične invalidnine, a “ove godine imamo 315 miliona KM i komotno ćemo se moći uklopiti.”

Komentirajući kada RVI i porodice šehida mogu očekivati povećanje svojih primanja kazao je da će “naredne godine ako uštede budu kako mi planiramo, insistirati da se za nekoliko procenata poveća lična i porodična invalidnina.”

Također, navodi da su se prošle godine primanja povećala za dva posto, što je priznaje malo, ali tvrdi da je to znak da će se o tome i ubuduće voditi računa.

“Ove godine to nismo mogli zbog MMF-a i Svjetske banke, zato što su insistirali da se umanje plate. Smanjili smo plate za šest posto, a dogovorili s predstavnicima udruženja da invalidinine ne smanjujemo, nego da ostanu na istom nivou”, objasnio je Helez.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar