Hercegovina i dalje gori, gasitelji mole za kišu

Stanje na požarištima na području Konjica, Jablanice i Rušta sjeverno od Mostara i dalje je jako složeno i ozbiljno, rekao je Srni portparol Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

“Iz Konjica je tokom noći zatražena pomoć i poslali smo apel svim opštinama u kantonu da prema Konjicu i Jablanici pošalju pomoć u ljudstvu i tehnici, ako imaju i mogu”, dodao je Pavlović.

On ističe da je jutros na najugroženijim područjima Konjica i Jablanice dva i po sata djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, te da se očekuje da će pomagati i poslijepodne.

Pavlović je rekao da je situacija takva da je jedan pilot, koji je gasio požare iz vazduha, rekao da nam samo viša sila može pomoći, misleći na kišu.

Civilna zaštita još ne zna kolike su štete od požara, koji i dalje haraju Hercegovinom, a Pavlović kaže da će komisija koja će raditi procjenu biti formirana kada se požari zaustave.

“Nezahvalno je govoriti o ciframa, ali je sigurno da se radi o višemilionskim štetama. LJudi sa terena govore da su štete takve da će nas sve od njih zaboliti glava. Nije samo šteta u šumi i drveću, stradao je cjelokupan biljni i životinjski svijet”, objašnjava Pavlović.

(VisokoIN/Srna)