Hibridni rat u BIH ne treba potcijeniti, stvaraju se tenzije koje mogu prerasti u sukob

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dr. Vlado Azinović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i vodeći ekspert za terorizam u BiH, komentirao je za Hrvatsku televiziju vježbu djece u sportskom centru u Tešnju u organizaciji udruge “Asker”. Prof. Azinović je kazao da o toj vježbi ne zna ništa više od onoga što je prikazano na Youtubeu i da ne raspolaže “povlaštenim informacijama” o tom događaju.

Njegov je utisak da djeca koja su prikazana na snimku ne pokazuju neku vidljivu radost i entuzijazam zbog sudjelovanja u takvom trening-kampu koji ima elemente vojničke , ali i vjerske obuke. “Polaznici kampa nemaju oružje, pa čak ni replike oružja”, kazao je Azinović

“Taj snimak i njegovo objavljivanje treba smjestiti u određeni kontekst”, kazao je prof. Azinović, podsjećajući da je samo desetak dana ranije tokom obilježavanja Dana Republike Srpske jedna klasična paravojna formacija pristigla iz Srbije u Republiku Srpsku i naoružana paradirala ulicama Banjaluke. “Njih su nakon što su se presvukli u civilna odijela primili najviši predstavnici vlasti, nakon čega su se pripadnici te naoružane grupe vratili u Srbiju”, kazao je Azinović.

Na pitanje novinara da li obuka “askera” svjedoči o porastu islamskog ekstremizma u BiH, Vlado Azinović je odgovorio da “već trideset godina imamo porast svih vrsta ekstremizma u Bosni i Hercegovini”. Riječ je o, kako je rekao, “recipročnom radikalizmu”, odnosno “kumulativnom ekstremizmu”.

Po njegovom mišljenju vlasti u Bosni i Hercegovini u nedostatku ikakvih konkretnih ekonomskih i socijalnih programa, pogotovo u predizborno vrijeme, posežu za proizvodnjom straha kod svojih birača “jer im ništa drugo nisu u stanju ponuditi”. Kazao je i kako ovakve manifestacije, koje je nazvao “unutrašnjim hibridnim ratom”, nipošto ne treba podcjenjivati, jer se njima stvaraju tenzije koje mogu prerasti o oružane sukobe i krvoproliće.

“Jedna obična kafanska tuča danas u BiH može pokrenuti val nasilja i krvoprolića kojeg će biti teško zaustaviti”, upozorio je Azinović.

Prof. Vlado Azinović je kazao kako organizacija “Asker” nije prekršila niti jedan zakon BiH, osim zakona o radu vjerskih zajednica. U kampu u Tešnju djeca se i vjerski obrazuju, što je po zakonu u nadležnosti Islamske zajednice koja se ogradila od djelovanja “Askera”.

Napomenuo je da se neke osobe koje se dovode u vezu sa djelovanjem “Aksera” dolazile u sukob sa zakonom, da su bili hapšeni i pritvarani, ali da su oslobođeni zbog nedostatka dokaza za pripremanje terorizma.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.