Hidroksiklorokin se ne smije koristiti protiv koronavirusa izvan bolnica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je danas da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije čiju primjenu zagovara američki predsjednik Donald Trump kod zaraženih korona virusom, ne daje oboljelima od COVID-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja, zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.

Nekoliko sati nakon što je Trump prije pet dana reklamirao hidroksiklorokin u borbi protiv korona virusa, farmaceutski lanac za snabdjevanja lijekova izvijestio je o njegovoj nestašici, jer su ga ljekari počeli propisivati sebi i članovima svojih porodica, prenosi Fonet.

Pacijenti su, također, vršili pritisak na ljekare da im daju terapiju koju je preporučio Trump.

U saopštenju FDA ukazuje se na povećano izdavanje hidroksiklorokina i klorokina na recept i upozorava da ti lijekovi mogu izazvati ozbiljne poremećaje srčanog ritma.

Saopštenje agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Evropske unije upozorio na neželjena dejstva tih lijekova i pozvao ljekare da pažljivi prate pacijente koji ih koriste.

Zasad nema dokaza o učinku tih lijekova na korona virus, a FDA podsjeća da za tu bolest još nema odobrenog lijeka, ni vakcine.

Hidroksiklorokin se također povezuje sa mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke
veterane, pokazala je ranija analiza, prenose agencije.TOP VIJESTI

Više vijesti