Hillary Clinton u Sarajevo dolazi 30. oktobra

Sigurno je da nekoliko balkanskih pitanja i dalje aktuelno u zvaničnom Washingtonu, a posebno Kosovo, budućnost BiH i inertna težnja da zemlje regiona uđu u sastav NATO-a i EU. Međutim, ove teme nisu ni blizu vrha na američkom dnevnom redu.

Politički analitičar iz Washingtona Steven Meyer izjavio je za Srnu da američka državna sekretarka Hillary Clinton posjetom Balkanu namjerava da postigne dva cilja, da uvjeri lidere i stanovnike regiona da ih Sjedinjene Države nisu zaboravile i da ih i podsjeti da je Amerika i dalje glavna svjetska sila.
Mayer je istakao da, ipak, Balkan zauzima veoma mali dio američkog diplomatskog i političkog razmišljanja, jer je pažnja Sjedinjenih Država usmjerena na drugu stranu, na Bliski istok, Kinu, Rusiju i druge.

“Sigurno je da nekoliko balkanskih pitanja i dalje aktuelno u zvaničnom Washingtonu, a posebno Kosovo, budućnost BiH i inertna težnja da zemlje regiona uđu u sastav NATO-a i EU. Međutim, ove teme nisu ni blizu vrha na američkom dnevnom redu”, istakao je Meyer.

On je naglasio da američka državna sekretarka želi da podsjeti lidere i stanovnike Balkana da su SAD i dalje glavna svjetska sila i da je u najboljem interesu regiona da to ne zaboravi, i da lideri rade što im je i rečeno.

“Konačno, Amerika smatra da Washington zna najbolje i balkanski političari koji žele da uspiju pratiće njihovo vođstvo. Isto tako, njena posjeta regionu je način da nagradi one lidere koji su bili najvjerniji u praćenju američkog vođstva – neka vrsta tapšanja po glavi jer su bili dobri, umiljati američki psi”, naglasio je Meyer.

U okviru balkanske turneje, Clinton i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton boraviće u Sarajevu u utorak, 30. oktobra.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar