1.3 C
Visoko
21. Januara 2022.

HNS BiH nakon smjene tužiteljice Tadić: Bošnjački unitaristi srušili su pravnu državu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osudio je odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kojom je potvrđena odluka disciplinskog povjerenstva o smjeni glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

“Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je iz HNS-a.

Iz HNS-a navode kako “prvi u Bošnjaka”, uz radikalne “tviteraše”, mjesecima u svojim javnim istupima vrši politički pritisak na pravosudni sistem i da je očigledno da ista politika stoji iza današnje smjene.

“Nužno je istaknuti da su za smjenu Gordane Tadić glasali Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić – evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stub vlasti u BiH”, priopćeno je iz HNS-a.

HNS ističe kako je “današnji rušilački pohod uvod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH”.

Podsjetimo, VSTV BiH potvrdio je danas odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić s pozicije glavne tužiteljica BiH. Za odluku je glasovalo šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadić će biti premještena na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH, a VSTV je donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužitelja.

Unesite komentar