Hoće li BiH, ipak, učestvovati na Eurosongu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mada je BHRT u saopćenju odaslanom u ponedjeljak poslije podne naglasio da je definitivno zaključen slučaj ‘Eurosong 2013’ – dakle da naredne godine naša zemlja neće učestvovati na velikom muzičkom takmičenju u Švedskoj i da niko osim državne TV nema pravo odluke o učešću na Evroviziji – na RTRS-u se ne mire s takvom odlukom.

Dragan Davidović, generalni direktor RTRS-a, rekao je da će oni tražiti od Evropske radiodifuzne unije (EBU) tumačenje na osnovu kojeg bi se učešće na Eurosongu moglo prepustiti njima.

‘Ujedno, mi ćemo tražiti od Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i Odbora Javnog RTV sistema BiH definitivan stav o ovom pitanju. Mislim da stvari nisu izmakle kontroli i da postoji mogućnost da RTRS zajedno s druga dva RTV servisa ili s grupom komercijalnih elektronskih medija organizuje odlazak u Malme. Ono što je, možda, značajnije u svemu ovome jeste konačno dokaz da monopolsko ponašanje pojedinaca i institucija dovodi do kraha cijelog sistema’, kaže Davidović.

Kako piše Dnevni avaz, također napominje da ne postoje zakonski okviri prema kojima je BHRT monopolizirani predstavnik Javnog RTV servisa i Javnog RTV sistema u međunarodnim odnosima.

‘To pravo je uzurpirano od BHRT-a, mada ravnopravno pripada i RTRS-u. Poučeni ovim slučajem, ali i činjenicom da BHRT ne ispunjava međunarodne obaveze, koje je samoinicijativno preuzela (dug prema EBU-u iznosi više od milion eura), RTRS će, već početkom 2013. godine, proučiti mogućnosti samostalnog učlanjenja u EBU i na taj način osigurati prohodnost svojih programa i projekata, ali i preuzimanje evropskih sadržaja i potencijala’, poručuje Davidović.

Naknadno apliciranje

Na upit ima li još vremena da se EBU-u pošalje zahtjev za učešće na Evroviziji 2013, Davidović nam je kazao da ‘misli da ono nije upitno’.

‘Postoje i prostor i volja kod naših partnera u EBU-u da naknadnim apliciranjem osiguramo mjesto na ovom takmičenju’, dodaje Davidović.

Alexandria se i dalje sprema za Evroviziju

Maja Tatić, urednica Muzičke produkcije RTRS-a, kaže da grupa Alexandria i ona nastavljaju raditi na pjesmi s kojom bi željeli učestvovati na Evroviziji.

‘Radit ćemo u studiju Pavarotti u Mostaru. Došao je i producent Vlado Negovanović iz Beograda. Tražili smo nekoga ko je već bio producent na Evroviziji. Mi nastavljamo, pripremamo se za Eurosong’, kaže Tatić.

EBU: Još nije kasno, želimo vam pomoći!

Prema informacijama, EBU još nije digao ruke od naše zemlje i vrata za povratak na Evroviziju 2013 još su otvorena. Tako je još u petak iz EBU-a poslano pismo Muhamedu Bakareviću, generalnom direktoru BHRT-a, i Dejanu Kukriću, članu Referentne grupe EBU-a, u kojem im je poručeno da još nije kasno da se donese odluka da BiH ipak učestvuje na Evroviziji te da su oni spremni pomoći.

‘Iznenađeni smo jer nisu dobili signale iz BHRT-a da razmišlja o odustajanju. Mi u EBU-u imamo ponosnu tradiciju da podržavamo naše članove i predlažemo otvoreni dijalog o svim vašim problemima. Iako je vrijeme kratko, htio bih da razmotrimo sve mogućnosti vašeg učešća na Eurosongu 2013.’, prenio je Kukrić dio pisma koje je potpisao Jon Ola Sand, izvršni supervizor Eurosonga 2013, u ime EBU-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.