Hoće li protiv Brankovića biti podignuta optužnica?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo koja je u maju prošle godine pokrenuta protiv bivšeg rukovodstva “Naftnih terminala FBiH” (NTF), koji se sumnjiče za prevare u službi i sklapanje štetnih ugovora s britanskom firmom “Deltagrip”, uskoro bi mogla rezultirati podizanjem optužnice, saznaje “Dnevni avaz”.

Potezi vodstva

Riječ je o istrazi koja se vodi i protiv bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića (SDA) i tadašnjeg ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Vahida Heće (SBiH) zbog toga što nisu poduzeli ništa da zaštite NTF od štetnih poteza njegovog vodstva, iako su bili upoznati s dešavanjima u ovoj kompaniji.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave Finansijske policije FBiH iz 2008. godine, a obuhvata i članove tadašnjeg rukovodstva NTF-a Josipa Tomića, Tihomira Kožula, Dževada Paradžika, Stipu Buljana, Dragu Burđeleza i Dževada Ganića. Svi oni potpisali su ugovor s “Deltagripom” i firmi direktno nanijeli štetu od skoro pet miliona eura, dok je tandem Branković i Hećo nijemo posmatrao pljačku državne imovine.

Alem Hamzić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, rekao je za “Avaz” da ovo tužilaštvo poduzima određene istražne radnje u okviru kojih je naređeno i stručno vještačenje.

Daljnje postupanje

– Nakon što vještačenje bude obavljeno, Tužilaštvo će ocijeniti daljnje postupanje u konkretnom predmetu, a sve radi donošenja konačne tužilačke odluke – rekao nam je Hamzić.

S druge strane, naš sagovornik, upoznat s dešavanjima u NTF-u, tvrdi da je predmet sklapanja štetnih ugovora u ovoj firmi identičan “Energopetrolu”, u kojem je Tužilaštvo KS nedavno podiglo optužnicu.

Zadužili se 15, vraćaju 20 miliona KM

Epilog štetnih ugovora koje je potpisalo rukovodstvo NTF-a uz saglasnot Brankovića i Heće je presuda Arbitražnog suda u Parizu prema kojoj je NTF morao isplatiti “Deltagripu” 15 miliona KM.

No, da bi vratili te pare, Vlada FBiH i NTF morali su se zadužiti kod komercijalnih banaka, a ugovor je potpisan na sedam godina s kamatom od 7,3 posto, što znači da će NTF, odnosno Vlada FBiH, umjesto 15 miliona, s kamatama vratiti blizu 20 miliona KM.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti