Hoće li studiranje postati privilegija bogatih

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta donijeli su odluku o obustavi uplata upisnina od 300, 800 i 6.000 KM na Medicinskom fakultetu zbog, kako su naveli, “sumnje u ispravnost procedure pri donošenju odluke Vlade KS kojom su upisnine povećane”.

Potvrdio je to Emir Muhamedagić, predsjednik Komisije za informiranje i odnose s javnošću SPUS-a.

Zvaničan dopis

‘Cijeli slučaj predat je Kantonalnoj inspekciji za visoko obrazovanje i nadležnom ministarstvu. Stoga pozivamo studente Medicinskog fakulteta da do nalaza nadležnog inspektora ne uplaćuju novac za upisnine prilikom upisa u narednu školsku godinu’, kazao je Muhamedagić, dodajući da njih niko nije kontaktirao i da nije bilo govora o povećanju upisnina za studente koji već studiraju.

Međutim, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS prof. dr. Fahrudin Oručević tvrdi sasvim suprotno – da su i studenti glasali za povećanje školarine.

‘Senat Univerziteta dao je odobrenje za povećanje upisnina za samofinasirajuće i redovne studente i uputio nam zvaničan dopis. Ministarstvu je preostalo samo da taj zahtjev legalizira kroz upućivanje zahtjeva Vladi KS. Sve drugo su špekulacije’, naglašava Oručević.

Dodaje kako nije tačno da Vlada želi zatvoriti Medicinski fakultet, već da su Vlada i resorno ministarstvo uradili to što od njih očekuju Univerzitet i njegove članice.

Direktni gubici

Oručević pojašnjava da će se odluka o povećanju školarine primjenjivati od ove akademske godine, ali samo za studente koji upisuju prvu godinu.

‘To, nažalost, ne piše u odluci, ali se porazumijeva da svi koji su upisani po jednom sistemu tako i završe studij medicine. Nema ni govora da studenti koji su plaćali 3.000 sada daju 6.000 KM’, podvlači Oručević.

On podržava inicijativu o povećanju školarine, a podržali su je, kaže, i predstavnici studenata, koji smatraju da imaju kvalitetan studij, ali da je jeftin i da kao takav pravi fakultetu direktne troškove i gubitke, piše Dnevni avaz.

Najskuplji u regionu

Emir Muhamedagić upozorava da će, ako se ovako nastavi, obrazovanje postati privilegija bogatih.

‘Nelogično je da je studij medicine u Sarajevu najskuplji u regionu. Skuplji je od Zagreba, Beograda, Podgorice i drugih gradova u kojima je mnogo, mnogo veći standard nego kod nas’, ističe Muhamedagić.

Cijene na Fakultetu

• Prijemni ispit 40 KM – 100 KM
• Upisnina za redovne studente 100 KM – 300 KM
• Obnova godine 200 KM – 800 KM
• Prijava magistarskog rada 300 KM
• Odbrana magistarskog rada 300 KM

(VisokoIN)