Holandski sud zabranio prodaju marihuane turistima

Holandski sud podržao je danas kontroverzni zakon o zabrani prodaje lakih droga stranim turistima u poznatim holandskim “kofi šopovima”.

Zakon koji ukida 40-godišnju liberalnu politiku prema lakim drogama u Holandiji pogodit će mnoge turiste koji na Holandiju gledaju kao na raj za lake droge, i ima za cilj suzbijanje porasta kriminala koji se dovodi u vezu sa trgovinom droge, navodi Reuters.

Holandska vlada namjerava da spriječi strance da kupuju marihuanu u “kofi šopovima” tako što će ograničiti pristup klubovima u kojima se kanabis prodaje i konzumira uvođenjem članskih karata, koje će moći da dobiju samo mještani.

Odluka o zabrani prodaje marihuane strancima na jugu Holandije treba da stupi na snagu 1. maja, a u ostalim dijelovima zemlje 1. januara 2013. godine.

Holandija decenijama ima veoma tolerantnu politiku prema lakim drogama. Mada je posjedovanje kanabisa tehnički nezakonito, prema zakonu iz 1976. godine toleriše se kada je količina marihuane manja od pet grama.

Još nije jasno da li će se restrikcije odnositi i na Amsterdam, čiji “kofi šopovi” privlače ogroman broj turista i čiji gradonačelnik Eberhard van der Lan pokušava da pronađe neko kompromisno riješenje s vladom.
Oko 40 vlasnika “kofi šopova” koji strahuju od pada prometa u njihovim prodavnicama, obratilo se sudu tvreći da oni ne žele da prave razliku između lokalnog stanovništva i gostiju, a njihov advokat je posle sudske odluke najavio žalbu.

(VisokoIN/Tanjug)