Hrvatska ambasada u BiH i dalje podržava Stanićev kriminal

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Direktor Feroelektra i radnici ponovo su upozorili na neprovođenje pravomoćne presude Kantonalnog suda Sarajevo kao i na nekorektan odnos Federacije BiH u vezi s preuzimanjem i upravljanjem vlastitom imovinom čija je vrijednost višemilionska, piše bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik Sindikata Feroelektra i v.d. direktora Senad Smajić, podsjetio je da je 15. decembra 2014. godine Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se raskida kupoprodajni govor sa „Stanić investom“ čime se vlasništvo nad Ferolektrom vraća Vladi FBiH, odnosno Federaciji BiH.

Godinu dana nakon toga Vlada FBiH i dalje ne raspolaže s više stotina miliona vrijednom imovinom Feroelektra, već imovinom i dalje upravljaju Stanići i nanose veliku štetu preduzeću – kazao je Smajić.

Agonija radnika Feroelektra nikako da se okonča, a Goranu Staniću omogućeno je da radi šta želi, a pri tome Vlada FBiH loše reagira na njegove nezakonitosti.

No, možda najveći presedan u cijeloj ovoj priči napravila je Ambasada Hrvatske u Bosni i Hercegovini te su, iako su jako dobro znali da postoji sudski spor, potpisali ugovor te ušli u zgradu Feroelektra u ulici Maršala Tita!?

S obzirom da na ovu temu u Ambsadi Hrvatske ne žele pričati kontaktirali smo Ministarstvo vanjskih poslova BiH te zatražili njihov stav u vezi cijele priče. No, sudeći po odgovoru malo toga i MVP može učiniti da se spriječi kršenje zakona od strane Ambasade Hrvatske u BiH.

– Ministarstvo inostranih poslova BiH nije bilo uključeno u zaključivanje ugovora o zakupu nekretnina za potrebe Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, te ne može ni komentarisati zakonitost sklopljenog ugovora. MIP BiH nije dobilo zahtjev za intervencijom ili upozorenje od bilo kojeg pravosudnog ili drugog predstavnika vlasti u BiH s obzirom da ministarstvo nije nadležno za pitanja vlasništva i validnosti ugovora o privatizaciji, niti je ministrastvo na bilo koji način obaviješteno da je došlo do kršenja zakona u ovom slučaju – kažu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Visokoin.com / NAP)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.