Hrvatska: Jadranka Kosor i Petar Čobanković oštetili državu

U nalazima Državne revizije o upravljanju poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske za prošlu godinu ocijenjeno je da je u protekle četiri godine država loše upravljala vlastitom imovinom, piše Jutarnji list.

Primjerice, samo u 2009. godini za 16 ministarstava zaključeni su ugovori za zakupnine u vrijednosti od 334.726.231 kunu.

Rashodi za zakupnine u 2009. godini bili su veći nego u 2007.

Kao primjer lošeg gospodarenja imovinom Državna revizija navodi niz konkretnih primjera. Tako ističu da će se za desetogodišnji zakup za Ured porezne uprave u Zagrebu platiti 2,1 milion eura, što je čak za 80 posto više nego da se zgrada na uglu Boškovićeve i Petrinjske kupila po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti od 1,1 milion kuna.

Nađeno je nekoliko desetaka nelogičnosti u plaćanjima za zakupnine u raznim ministarstvima.

No, jedan bi nalaz Državne revizije posebno mogao biti neugodan po bivšu premijerku Jadranku Kosor i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Riječ je o kupovini zgrade u Planinskoj 2, koja je nekad bila vlasništvo firme bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Petra Fiolića, koji ju je prodao Hypo banci, a ona nakon toga putem operativnog leasinga Čobankovićevom ministarstvu, što već više od godinu i po istražuje USKOK.

Državna revizija je ocijenila da je kupovina ove zgrade bila po državu štetan posao, navodi Jutarnji list.

(VisokoIN/Fena)