da block

Hrvatska nam prodala voz, a ne dozvoljava mu prolazak do mora

da block

Hrvatska, koja je prodala moderni ‘Končarov’ voz našoj zemlji za više od deset miliona maraka, sada ne dozvoljava prolazak tog voza preko svoje teritorije, zbog čega on neće moći saobraćati planiranom linijom do Ploča, odnosno do mora.

Željeznice Federacije BiH prije desetak dana svečano su pustile u promet ovaj brzi voz čija je cijena 5,3 miliona eura, a promotivna vožnja od Sarajeva do Mostara privukla je mnogo pažnje javnosti.

No, kako se saznaje, direktor Putničkog saobraćaja Hrvatskih željeznica Damir Grgić zabranio je prolazak ovog voza kroz teritoriju Hrvatske, tako da on neće moći voziti na dionici Čapljina – Ploče, dugoj 22 kilometra.

Željeznicama Federacije ovo predstavlja udarac, jer će im na taj način biti uskraćen prijevoz putnika na more u ljetnom periodu. Razlog za zabranu saobraćanja voza kroz Hrvatsku navodno je nerentabilnost putničkog saobraćaja.

Informaciju da je ovom vozu zabranjen prolaz do Ploča potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, piše Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, delegacija Željeznica FBiH 26. juna će otputovati u Zagreb, gdje će s kolegama iz Hrvatske pokušati riješiti ovaj problem.

Prijevoz turista

‘Mislim da je šteta, i za BiH i za Hrvatsku, da se ne dozvoli saobraćanje ovog voza do Ploča. Ljudima iz BiH bilo bi veoma pogodno da ovim modernim vozom idu na more, tako da bi on mogao dovoziti turiste iz raznih dijelova BiH na Hrvatsko primorje’, kazao je Bijedić.

Brzina od 160 kilometara na sat

Riječ je o savremeno opremljenom, niskopodnom, elektromotornom vozu koji ima kapacitet 186 putnika i može dostići brzinu od 160 kilometara na sat. Njegova nabavka predstavlja pokušaj moderniziranja zapuštenog željezničkog saobraćaja u BiH.