Hrvatska politika upravo je doživjela ogroman poraz u Evropskom parlamentu. Usvojena rezolucija o BiH

Evropski parlament je odbio amandmane Hrvatske koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda, a sada je nakon toga zvanično izglasana Rezolucija o BiH.

Naime, za Rezoluciju o BiH glasalo je ukupno 689 zastupnika u Evropskom parlamentu, prenosi N1.

Od tih zastupnika, 483 je glasalo za usvajanje Rezolucije, 73 protiv, ok je 133 bilo suzdržano.

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

Sinoć je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi tokom obraćanja pred Europskim parlamentom rekao da je Bosna i Hercegovina od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj Uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju.
Varhelyi je u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020. istakao i kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je danas pozdravio odluku Evropskog parlamenta te naglasio kako očekuje da bude usvojena i Rezolucija o BiH.

“Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente“, potcrtao je Komšić.

S druge strane, hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su sinoć na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se “niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda”.
HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, uporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.

Vezani članci

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Alisa Ramić i ostali branit će se sa slobode

VISOKOIN.COM

Google i Facebook traže od zaposlenih da se vakcinišu

VISOKOIN.COM

Punica s Pelješkog mosta: Ja sam stvarno rekla da ću se baciti

Visokoin.com

Zašto je HDZ BiH prešutio Inzkovu zabranu veličanja ratnih zločinaca?

Visokoin.com

NADOMAK VELIKE POBJEDE ZA RADNIČKU KLASU Sanders: Doba kada milijarderi nisu plaćali poreze konačno će se okončati

Visokoin.com

NI BIJES PORODICE JE NIJE SPRIJEČILA Izraelka je dala bubreg malom Palestincu iz Gaze i tako mu spasila život

Visokoin.com