Hrvatski carinici najavljuju štrajk ako im Vlada ne uredi plaće

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Carinski sindikat Hrvatske (CSH) danas je najavio pokretanje različitih industrijskih mjera, i štrajka ako zatreba, ukoliko Vlada Republike Hrvatske ne udovolji njihovim zahtjevima za promjenom uredbe o plaćama carinskih službenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) Rino Štorić je kazao kako nije zadovoljan pregovorima koji se vode sa Carinskom upravom i Ministarstvom rada te kako očekuju pozitivan ishod procesa mirenja koji će započeti u sljedeći četvrtak nakon sjednice Vlade.

„Mislimo da su nas Vlada i Ministarstvo rada doveli pred zid i da nas tjeraju u štrajk. Štrajk ne želimo niti smo ga planirali, ali Vlada nas tjera da iskoristimo preostalu mogućnost koju nam zakon omogućava“, kazao je Štorić.

Štorić je pozvao Vladu i Ministarstvo financija da učine sve kako do štrajka ne bi došlo te da se sjedne za stol sa sindikatima carinika i počne argumentirano razgovarati, bez ignoriranja CSH-a, najvećeg sindikata carinika u Hrvatskoj, kao što je to do sada učinjeno kroz pregovore sa manjinskim sindikatima.

Štorić je izjavio kako će najprije sačekati ishod procesa mirenja, a nakon toga će, ako ne uspije, krenuti ili sa prosvjedima ili sa kraćim obustavama rada carinskih službenika.

Sindikalisti očekuju odluku Vlade o pregovaračima za proces mirenja sa CSH-om na sljedećoj sjednici u četvrtak, a nakon toga je rok za završetak procesa pet dana.

„Ako mirenje ne uspije, mi ćemo nakon toga krenuti sa organiziranjem industrijskih akcija i nećemo odustati dok se ne urede prava carinskih službenika“, poručuje Štorić koji je za industrijske akcije CSH dobio podršku od niza sindikalnih središnjica i podružnica.

Štorić smatra kako je način određivanja plaća u carinskoj službi nezakonit i u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima. Traži da se Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima uredi po propisima jer smatraju da je do sada služila samo kako bi se određenim službenicima podigla plaća, dok onima koji dodatak na plaću zaslužuju, plaća ostaje ista.

Upozoravaju kako carinski službenici sa 20 godina radnog staža bez dodatka na plaću imaju primanja od 3.800 kuna (510 eura), na nedostatak službenika na carini te nepošteno vrednovanje prekovremenih radnih sati.

Više vijesti