I potrošači u BiH tražit će ograničenje kamata

Vlada Hrvatske predložila je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se uvodi nadzor nad svim potrošačkim kreditima i zabranjuju lihvarski uvjeti kreditiranja.

Izmjenama se regulira nadzor nad svim potrošačkim kreditima, a svako ko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licencu resornog ministarstva. Regulira se i visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz saglasnost potrošača te ne može biti veća od 12 posto.

Ponukani takvim trendovima u regionu, potrošači u BiH, kako se saznaje, tražit će da i u našoj zemlji “divljanje” kamatnih stopa bude ograničeno, piše Dnevni avaz.

Da postoji prijeka potreba za takvim potezom, ilustrira podatak da je u Federaciji BiH prosječna efektivna kamata na nenamjenske kratkoročne kredite u mikrokreditnim organizacijama u prvom kvartalu ove godine iznosila čak 42,96 posto!

Ovo što je urađeno u Hrvatskoj je odlična, vrlo konkretna mjera. Međutim, kod nas to teško ide. Sva ovlaštenja su na Agenciji za bankarstvo, koja se finansira od banaka, pa se postavlja pitanje koliko ona štiti potrošače. Ipak, mi ćemo kroz Vijeće potrošača, koje djeluje pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, tražiti zaštitu klijenata u bankarskom sektoru. Mjere iz Hrvatske u tom pogledu mogu nam biti vjetar u leđa – kazao je Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH.

Na pitanja o ovoj temi upućena Agenciji za bankarstvo FBiH jučer nije odgovoreno.

(VisokoIN)