I to se može – uzgoj lubenica u Fojnici

Za razliku od većine stanovnika srednje Bosne koji lubenicu kupuju na pijaci, Abaz Nišić iz Fojnice već četvrtu godinu uzgaja je na svom imanju. Jer sve se može kada se hoće, a lubenice je ovdje, kaže, bilo i polovinom prošlog stoljeća.

Na imanju Abaza Nišića, smještenom nadomak Fojnice, uz organsku proizvodnju voća i povrća, ponovo uzgajaju lubenice koje su se na ovim prostorima proizvodile i pedesetih godina prošlog stoljeća. O načinu uzgoja kao dječaku mu je pričala nana, a on odlučio da oživi njen san i uspio. “Razlika je samo u kilaži, nema ih od 20 kg, ali ih ima od 15. A kad je u pitanju okus, mislim da je ova lubenica puno kvalitetnija od one koju kupujemo na pijaci”, tvrdi Abaz.

Njegovo oživljavanje sna i ponovni uzgoj lubenice u brdovitoj Fojnici mnogi gledaju sumnjičavo, a on ipak razmišlja o razlozima koji su ove sočne plodove prognali iz srednje Bosne. “Da li je u pitanju lijenost ili neznanje… ali sve se može kad se hoće, klima ovdje nije dobronamjerna za lubenicu, ali ona ipak uspijeva”, kaže Abaz.

Najbolja potvrda toga je činjenica da već četvrtu godinu na ovom imanju dozrijevaju lubenice, čiji se okus ne može mijenjati za one koje stignu iz toplijih krajeva. Ukoliko se tome doda zadovoljstvo oživljavanja zaboravljene tradicije, očekivati je da Abazovim stopama krene još poneki Fojničanin.

(VisokoIN/FTV)