I “Veliki” Bošnjaci su prilikom uvoza roba znali ići na štetu Federacije i Države BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Lijepo je vidjeti kada se istinski domoljubi kunu u svoju Domovinu!

Međutim kada to čine lažni domoljubi onda je to u jednu ruku žalosno, a u drugu ruku tragikomično. A tih lažnih domoljuba među bh. muslimanima ima i “na bacanje”. Poglavito u redovima Stranke Demokratske Akcije.

Ovom prilikom navest ćemo dva očigledna primjera, a takvih je onih ratnih i poratnih godina bilo koliko hoćete, pa ih vjerojatno ima i dan danas s tim što su ipak kadrovi vodeće političke stranke u zemlji kroz sve ove godine učili na vlastitim greškama, pa sada kudikamo vještije prekrivaju “tragove”.

Određeni tragovi su ipak ostali. Primjerice kada je riječ o nabavci zrakoplova AN-74. Naime, na dan 30. 11. 1998. godine u našem glavnom gradu potpisan je ugovor bez broja o kupovini zrakoplova AN-74 između HO “Fondacija za pomoć muslimanima Bosne” iz Visokog (kupac) i “ENIMEX” Ltd Tallin iz Estonije (prodavač) po fiksnoj cijeni od 300 tisuća američkih dolara. Vezano za uvoz navedenog zrakoplova Financijska policija FBiH utvrdila je više nepravilnosti koje se odnose na neevidentiranje u poslovnim knjigama u HO “Fondacija za pomoć muslimanima Bosne” Visoko – nabavka i plaćanje zrakoplova (isti inače plaćen od “Bosna Imdat-a”), a sporno je bilo i davanje izjave da je nabavka izvršena u skladu sa zakonom, zatim ustupanje zrakoplova pravnom licu “BIO” dkjl Sarajevo bez odluke IO-a fondacije, pa nije omogućeno konačno carinjenje zrakoplova.

Sačinjena su uvjerenja o upisu u registar na bazi nepotpune dokumentacije, zrakoplov je dat u zalog kao garancija ugovora “BIO” djl Sarajevo i dobavljača iz Dubaija o isporuci naftnih derivata u vrijednosti od 3 milijuna dolara! Procjena zrakoplova izvršena od strane vještaka bez uvida u dokumentaciju i pregleda na licu mjesta govori o iznosu od 2.36 milijuna KM ili milijun dolara, mada bi vrijednost trebala iznositi 4,5 milijuna dolara, a kao što rekosmo prilikom uvoza prikazana je vrijednost od svega 300 tisuća dolara. Pa koje vidio plaćati carinu državi u stvarnom iznosu???

Imamo i slučaj iz 1996. godine kada su u Bosnu i Hercegovinu uvezena određena vozila uz oslobađanje carine i poreza na promet, premda je njihovim naknadnim ulaganjem kao osnivački ulog u iznosu od 4.771 milijun KM u “BIO” djl utvrđeno da se koriste u komercijalne svrhe, a ne humanitarne, kao što su gospoda prikazivala na papiru.

Tako je po nalogu Županijskog tužiteljstva Sarajevo izvršen inspekcijski nadzor vezan za donaciju kamiona HO “Fondacija za pomoć muslimanima Bosne” Visoko, koji su uloženi kao osnivački kapital u “BIO” djl Sarajevo, a ova iste uložila u “BTS” djl Visoko. Prije tih aktivnosti navedene vozne jedinice, a radi se o 61 kamionu, 17 tegljača, 65 prikolica, 12 specijalnih teretnih vozila i 1 pokretnoj radionici, koristio je GLOC A R BiH Visoko i bile su registrirane na “Velepromet-Transport” d.d. Visoko, dok je troškove vozila (do registracije na “BIO” djl) snosio GLOC Visoko.

Iako je znao da su svi troškovi upotrebe navedenih vozila išli na teret GLOC-a (Federalno Ministarstvo obrane) direktor “Velepromet-Transport” d.d. Visoko fakturirao je prijevozničke usluge ovom ministarstvu u iznosu od 7.36 milijuna KM (evidentirano sve u vanjskotrgovinskoj evidenciji), dok su sve obaveze u Ministarstvu obrane evidentirane na financijskim karticama na kto dobavljača “Velepromet-Transport” d.d. Visoko. Ovo su samo neki primjeri kako su radili bošnjački domoljubi, pa ne treba uopće dvojiti kako i dan danas dobar broj njih na rukovodećim položajima radi dosta slično navedenim primjerima.

(A. Muflizović/Dnevno.ba/Visokoin.com)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.