ICMP pokreće novu inicijativu za pronalaženje skrivenih grobnica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Međunarodna komisija za nestale osobe pokreće novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

– Dok je više od 23.000 od 31.000 osoba nestalih u BiH tokom rata pronađeno i identifikovano, što je omjer identifikacija kakav nije zabilježen drugdje u svijetu, ICMP je dosljedan u nastojanju da neprekidno podsjeća predstavnike vlasti i javnost da više od 7.000 porodica još uvijek ne zna kakva je sudbina njihovih bližnjih – saopćeno je iz ICMP-a.

U saopćenju se ističe da je ključno da se potraga za nestalima nastavi.

Iz ICMP-a napominju da s protokom vremena postaje sve teže prikupiti informacije koje će dovesti do otkrivanja skrivenih grobnica, „ali je takve grobnice još uvijek moguće pronaći, a ICMP sarađuje s nadležnim institucijama kako bi osigurali da se poduzima svaki mogući korak ka njihovom otkrivanju“.

– Prijava lokacije je aplikacija jednostavne upotrebe, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog Centra za upit. Omogućuje prijavu masovnih grobnica i drugih lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih osoba. Informacije se mogu unijeti anonimno ili s kontakt podacima – navodi se u saopćenju.

ICMP će 28. juna u Sarajevu održati konferenciju za medije s ciljem predstavljanja aplikacije Prijava lokacije.

Direktor ICMP-ovog Odjela za razvoj sistema baza podataka, Adnan Rizvić, pojasnit će kako Prijava lokacije funkcionira te kako je javnost može koristiti za prijavu informacija.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Matthew Holliday, dat će više informacija o trenutnom statusu procesa pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u BiH i opisati korake koje je potrebno poduzeti kako bi se održao tempo u ovom procesu, a porodice nestalih počele primati potporu koja im je zagarantovana.

Munira Subašić iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa obratit će se javnosti apelom za iznošenje informacija koje mogu dovesti do otkrivanja lokacija skrivenih grobnica – najavljeno je iz ICMP-a.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.