“Idem u Sarajevo da podržim Erdogana”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Veliki broj pristalica turske vladajuće stranke AKP i njenog predsjednika Erdogana iz Njemačke, organizovano ili u vlastitoj režiji, odlazi u BiH. Odlaskom u Sarajevo se želi potvrditi ispravnost Erdoganove politike.

Enes Kuloğlu, golobradi mladić s osmjehom na licu, sretan je što putuje u BiH na šesti kongres organizacije UETD, Unije evropsko-turskih demokrata. Sretan je što će imati priliku da uživo vidi, kako kaže, “svog predsjednika Erdogana” koji će se, kako je najavljeno, u nedjelju obratiti na Kongresu Unije evropsko-turskih demokrata (UETD) u sarajevskoj dvorani Zetra.

Kuloğlu, 19. godišnji student iz Düsseldrofa, je otputovao u jednom od dva autobusa koji su iz Krefelda otišli za Sarajevo. „Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja cijeni demokratske vrijednosti. BiH nije kao Njemačka koja se nedemokratski odnosi prema AKP, mnogim političarima ove stranke i prema samom predsjedniku Erdoganu jer im je zabranila da održavaju predizborne skupove na njenoj teritoriji”.

Student ekonomije i psihologije ne krije da podržava AKP (Stranka pravde i razvoja) i njenog predsjednika. 24. juna, kada se u Turskoj održavaju vanredni parlamentarni i predsjednički izbori, glasaće za AKP. „Glasaću za AKP i predsjednika Erdogana zato što se napredak u Turskoj samo može nastaviti uz AKP i Erdogana. Napredak je došao sa AKP i sa AKP će biti nastavljen”, uvjeren je Enes Kuloğlu.

Junski izbori su prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Obraćanje turskog predsjednika na skupu u Sarajevu pred, kako se očekuje 20.000 ljudi, organizatori ne nazivaju predizbornim, mada sve ukazuje da će to biti predizborni nastup i to jedini u Evropi.

„Evropski Turci” kako se često čuje u njemačkim medijima kada se govori o Turcima koji žive i rade u Njemačkoj, uglavnom su uz AKP i njenog predsjednika. Erdogan to zna cijeniti i na ovaj način želi poslati jasnu poruku potencijalnim biračima u Evropi, posebno Njemačkoj, da i na predstojećim izborima računa na njihove glasove. Tako je bilo i na prošlogodišnjem referendumu kada je 63 posto od 1,4 miliona Turaka s pravom glasa u Njemačkoj glasalo za Erdogana.

Više vijesti